NIEUWS EN WEETJES OVER GEZONDE SNACKSGroente en fruit: minder diabetes risico
In een onderzoek gedaan door Zweedse onderzoekers van de Universiteit Gotenborg zijn 6000 bloedmonsters geanalyseerd van vijfjarigen.
Hieruit bleek dat moeders die gezonde voeding met veel groente en fruit aten tijdens hun zwangerschap het risico vermindert van het ontwikkelen van type 1 diabetes bij ongeboren kinderen.
Volgens onderzoekster Hilde Brekke  is dit de eerste studie waarin een verband bestaat tussen het eten van groente en fruit tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van type 1 diabetes.
 
Bij type 1 diabetes produceren bepaalde cellen in de alvleesklier na verloop van tijd minder insuline. Dit leidt uiteindelijk tot insuline defici«ntie. In het bloed van de kinderen werden antistoffen aangetroffen tegen deze cellen.

Risico twee keer zo hoog. Van de 6000 onderzochte kinderen had 3% een verhoogd percentage waarden van deze antilichamen, of zelfs een volwaardig type 1 diabetes. Voor moeders die weinig groente en fruit aten tijdens hun zwangerschap was het aantal getroffen kinderen tot twee keer zo hoog. Het laagste risico werd aangetroffen bij kinderen waarvan de moeders aangaven elke dag groente en fruit te eten.

"We kunnen op grond van deze studie niet zeggen dat groente en fruit zelf deze preventieve werking hebben", zegt Brekke. De onderzoekers zien de voeding van moeders echter als een waarschijnlijke oorzaak.
 
Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij het glucose- of suikergehalte in het bloed chronisch verhoogd is. Daarom spreekt men ook wel van 'suiker' of suikerziekte. Er bestaan verschillende vormen van suikerziekte. De twee belangrijkste zijn diabetes type 1, soms ook nog 'insuline-afhankelijke diabetes' of juveniele diabetes genoemd, en diabetes type 2, ook 'niet-insuline-afhankelijke diabetes' of ouderdomsdiabetes genoemd. Deze twee vormen verschillen zo sterk van elkaar, zowel in symptomen, ontstaansmechanismen en behandeling als in een aantal belangrijke gevolgen, dat het bijna twee verschillende ziekten zijn
 
De voeding moet in ieder geval vooral gezond en evenwichtig zijn. Voor een diabeet gelden in grote lijnen dezelfde adviezen voor een gezonde en evenwichtige voeding die voor iedereen gelden.

Wat betekent dat, diabetes? Welke invloed gaat deze ziekte hebben op het kind, het gezin, de ouders zelf? Marlies Slegers, journaliste en moeder van een zoon met diabetes type 1, schreef in nauwe samenwerking met diabetesdeskundigen een praktische handleiding voor ouders van kinderen met diabetes type 1, getiteld 'Een kind met diabetes' Ook kunt u meer informatie vinden bij de Diabetes vereniging.

Share |

Vorige paginaUITGELICHT:

BOEK-tip

Zeer interessant boek voor iedereen die wil stoppen met suiker eten. Vol met handige tips en veel recepten. Veel informatie over wat suiker met je doet - Praktisch stappenplan om direct aan de slag te gaan - Ingrediënten verkrijgbaar bij de supermarkt: geen dure biowinkels. Ook verkrijgbaar als E-book

Meer info

Inca-bessen, puur superfood

Incabessen zijn een superlekkere gezonde snack tussendoor, in desserts, sappen, smoothies en taarten.
Eet je ze zo uit de hand als een rins-zoete snack, dan krijg je in één hap een heleboel gezonde stoffen binnen. 100% biologisch.

Meer info

Google Analytics Alternative