NIEUWS EN WEETJES OVER GEZONDE SNACKSWortels verlagen risico op hart- en vaatziekten

De consumptie van wortelen en bladgroenten, waarin bta-caroteen voorkomt, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek aan Wageningen Universiteit.
In dit onderzoek werden de gegevens van 1168 mannen en vrouwen verwerkt. Na tien jaar bleken 148 van hen te zijn overleden ten gevolge van hart- en vaatziekten.
Nederlandse mannen met een hoge inname van beta-caroteen via de voeding, met name wortels, blijken een lager risico op sterfte aan hart- en vaatziekten. In een ander onderzoek onder mannen op Kreta was eveneens een verband tussen wortelconsumptie en een lager sterfterisico. Op Kreta hebben de mannen een aanzienlijk hogere hoeveelheid aan bta-caroteen in hun bloed. Hart- en vaatziekten komen nauwelijks voor op het eiland.

Toch is het de vraag of bta-caroteen alleen verantwoordelijk is voor de lagere sterftekans. Eerdere grootschalige studies waarin personen jarenlang dagelijks een pil met veel bta-caroteen innamen, toonden geen verlaagd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten aan. Deze tegenstelling, bekend als de antioxidant paradox, is nog niet opgehelderd. Mogelijk is het het voedingspatroon waarvan bta-caroteen een belangrijke, maar niet allesbepalende rol speelt.bron: gezondheid be

Share |

Vorige paginaUITGELICHT:

BOEK-tip

Zeer interessant boek voor iedereen die wil stoppen met suiker eten. Vol met handige tips en veel recepten. Veel informatie over wat suiker met je doet - Praktisch stappenplan om direct aan de slag te gaan - Ingrediënten verkrijgbaar bij de supermarkt: geen dure biowinkels. Ook verkrijgbaar als E-book

Meer info

Inca-bessen, puur superfood

Incabessen zijn een superlekkere gezonde snack tussendoor, in desserts, sappen, smoothies en taarten.
Eet je ze zo uit de hand als een rins-zoete snack, dan krijg je in één hap een heleboel gezonde stoffen binnen. 100% biologisch.

Meer info

Google Analytics Alternative